Kwiat muszkatołwy Proherbis 50g
Kwiat muszkatołowy to przyprawa otrzymywana z osnówki nasienia drzewa muszkatołowego (Myristica fragrans), które jest również źródłem gałki muszkatołowej. Osnówka to zewnętrzna, delikatna otoczka nasienia (czyli gałki muszkatołowej), która ma charakterystyczny intensywny, ciepły aromat. Jest poddawana procesowi suszenia a następnie mielona. W takiej postaci nazywana jest kwiatem muszkatołowym, choć technicznie nie jest to kwiat.
Kwiat muszkatołowy
Cechy produktu
- smak i aromat: łagodniejszy od gałki muszkatołowej, ale również aromatyczny i korzenny
- zastosowanie: jako przyprawa do potraw mięsnych, dań z ryżu, wypieków, a także jako składnik przypraw korzennych
- w medycynie ludowej kwiat muszkatołowy bywa wykorzystywany ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i wspomagające trawienie
- pochodzenie: Indonezja
Stosowanie: 1-3 szczypty mielonego kwiatu muszkatołowego dodawać do potraw np. mięsnych lub warzywnych.
Składniki: kwiat muszkatołowy mielony - flos macidis 100%
Waga netto: 50g
Przechowywanie: w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem.
Producent: Proherbis Jarosław Wolański, Zarzecze 294, 38-220 Dębowiec
Kwiat muszkatołowy do czego?
Kwiat muszkatołowy jest wszechstronną przyprawą, która dodaje potrawom ciepły, korzenny aromat i lekko pikantny smak. Do czego najlepiej pasuje smak tej przyprawy?
- dodaje głębi potrawom z ciemnym mięsem, jak wołowina, jagnięcina czy dziczyzna. Dobrze komponuje się z gulaszami, nadając im bardziej wyrazisty smak,
- świetnie sprawdza się w kremowych zupach (np. z dyni czy marchewki) oraz sosach śmietanowych, do których dodaje subtelny, korzenny akcent,
- w kuchni indyjskiej kwiat muszkatołowy stosowany jest do przyprawiania potraw warzywnych i dań z ryżu, takich jak pilaw. Można nim również przyprawiać puree ziemniaczane lub dyniowe,
- jest popularny w wypiekach korzennych, takich jak pierniki, szarlotki i ciasta dyniowe, ale można go też dodać do kremów, deserów mlecznych czy puddingów,
- w niewielkich ilościach można dodawać kwiat muszkatołowy do grzanego wina, cydru lub herbaty, co wzbogaca ich smak i działa rozgrzewająco.
Kwiat muszkatołowy, ze względu na swój intensywny aromat, najlepiej stosować w małych ilościach, aby nie zdominował potrawy.
Produkty z kategorii
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś opinię
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz opinię
Opinia została wysłana
Twoja opinia nie może być wysłana