Kasze i kaszki
Pokazano 1-15 z 15 pozycji

Kasze i kaszki

Ekologiczne kasze i kaszki

Zanim ziemniaki i makarony rozgościły się w naszym menu, na polskich stołach królowały kasze. Dzięki trendowi na zdrowe odżywianie i rosnącej świadomości konsumentów wracają do naszych jadłospisów i jest to powód do radości. Dostarczają bowiem dużej ilości mikro i makroelementów, błonnika, witamin i jako źródło węglowodanów złożonych mają w większości niski indeks glikemiczny. Ponadto wbrew pozorom są świetnym źródłem białka, w tym egzogennych aminokwasów: lizyny i tryptofanu. Ma to szczególne znaczenie dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu. Do tego są bardzo wszechstronnym produktem, można je wkomponować w niemal każde danie. Z technicznego punktu widzenia kasze to ziarna zbóż, pozbawione części niejadalnych, ewentualnie rozdrobnione i uprażone. Przy wyborze warto postawić na kasze ekologiczne, ponieważ daje to gwarancję nie tylko niskiego stopnia przetworzenia, ale też pochodzenia z czystych upraw i braku pestycydów.

W zależności od rodzaju kasze ekologiczne mają różne właściwości, zastosowanie i wartości odżywcze. Jedną z najzdrowszych jest kasza jaglana, czyli bezglutenowe ziarna prosa. Ma właściwości zasadotwórcze, moczopędne i zawiera sporo krzemu. Mimo to powinni na nią uważać diabetycy, ponieważ cechuje ją wysoki indeks glikemiczny. W naszym sklepie jest dostępna w kilku rodzajach opakowań, w zależności od potrzeb i apetytu:
- Bezglutenowa kasza JAGLANA Bio Planet 500g ekologiczna, 
- Kasza JAGLANA bez glutenu Bio Planet 1kg ekologiczna lub
- Ekologiczna kasza JAGLANA 1,5 kg Bio Nature.
Pamiętaj, żeby przed ugotowaniem kaszę wypłukać, dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Amatorom zdrowych deserów polecamy Ekspandowaną kaszę jaglaną Bio Planet 150g, będzie znakomitym zamiennikiem dla preparowanego ryżu.

Innym bezglutenowym ziarnem wśród kasz bio jest kasza gryczana. Dostępna w naszym sklepie w różnych kategoriach wagowych,
a) w wersji niepalonej jak np.:
- Bezglutenowa kasza GRYCZANA Bio Planet 500g niepalona ekologiczna oraz
b) w wersji palonej, np.: 
- Palona kasza GRYCZANA Bio Planet 500g ekologiczna. Ten produkt charakteryzuje się nieco orzechowym smakiem, zwłaszcza wersja palona, wysoką zawartością witamin z grupy B oraz obecnością rutyny. Będzie zatem sprzymierzeńcem naczyń krwionośnych i w walce z infekcjami.

W naszej ofercie oczywiście nie może zabraknąć najpopularniejszej na naszych stołach kaszy jęczmiennej  Ekologiczna kasza JĘCZMIENNA Bio Planet 1kg, która może wydawać się pospolita i nieciekawa, ale jako jedyna zawiera duże ilości selenu oraz witaminy E oraz wspierającej układ nerwowy witaminy B3.

Kasze i kaszki bio

Ziarna zbóż, które poddane zostały dużemu rozdrobnieniu nazywamy zwyczajowo kaszkami i choć kojarzą się głównie z jedzeniem dla dzieci, mają szerokie zastosowanie w kuchni i są przyjazne osobom z problemami trawiennymi. Bio kaszki nie zawierają tak dużych ilości błonnika jak kasze grube, nie wymagają długiej obróbki termicznej, dzięki drobnej teksturze mogą zastępować mąkę i świetnie nadają się do deserów, czy zagęszczania zup. Listę najpopularniejszych ekologicznych kaszek otwiera kasza manna, np. Kasza MANNA Bio Planet 500g. Drobno zmielone ziarno pszenicy kojarzone z deserami i zupami mlecznymi. Jest sprzymierzeńcem osób na dietach lekkostrawnych, łagodzi biegunki i jest bogata w jod.

Nieco bardziej egzotyczną odmianą kaszy pszenicznej jest bulgur. Jest to pszenica durum gnieciona i  poddana wcześniejszej obróbce termicznej. Jej zaletą jest szybkie przyrządzenie, można ją ugotować, ale też zalać wrzątkiem do napęcznienia. Jeśli zatem brakuje Ci czasu, albo jesteś wielbicielem kampingów i kuchni pod chmurką, spróbuj naszej propozycji: Ekologiczna kasza BULGUR Bio Planet 500g.

Pszenica to oczywiście gluten, więc jeśli zależy Ci na ekologicznej kaszce bez tej substancji, sięgnij po Kaszkę KUKURYDZIANĄ Bio Planet 500g. Znana zwłaszcza z kuchni południowej Europy i Ameryki kaszka kukurydziana ma podobne zastosowanie jak manna, choć w przeciwieństwie do pszenicznego odpowiednika odznacza się sporą zawartością witaminy A i selenu. Co prawda kukurydza jest ostatnio owiana złą sławą, ale wybierając opcję bio masz pewność co do jakości i bezpieczeństwa produktu. Czy zatem kasza zdetronizuje ziemniaka? Przejrzyj naszą ofertę w poszukiwaniu odpowiedniego kandydata.