Ryże i makarony
Bio makaron i ryż ekologiczny
Ryż i makaron kojarzy nam się jako zamiennik wszechobecnego na naszych stołach ziemniaka. Obydwa produkty są wszechstronne w zastosowaniu, sycące, dzięki dużej zawartości węglowodanów i niestety często z tego powodu demonizowane. Także polegające na chemicznych dodatkach komercyjne rolnictwo i procesy technologiczne nie przysparzają im dobrej sławy. Nie ma jednak potrzeby, żeby zupełnie z nich rezygnować, można je bowiem zastąpić ekologicznymi produktami pochodzącymi z certyfikowanego rolnictwa bio.
Zdrowe makarony
Tradycyjny makaron pszeniczny ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, szybko zaspokaja głód, jest szybki w przygotowaniu i daje się wkomponować w każde niemal danie. Niestety nie każdy może się nim cieszyć, z uwagi na gluten, wysoką zawartość cukrów, fermentujące skrobie. Obecne na rynku zamienniki z innych zbóż czy nasion strączkowych nie do końca zastępują klasyka, znacznie różnią się konsystencją i miewają bardzo charakterystyczne, zdecydowane smaki. W składzie natomiast nadal dominują węglowodany, więc nie jest to rozwiązanie dla każdego. Istnieje jednak substytut idealny. Zdrowe makarony z mąki konjac. Używana do ich produkcji mąka składa się głównie z nierozpuszczalnego błonnika - glukomannanu, dzięki temu makaron ma znikomą wartość kaloryczną, znakomicie wpływa na jelita i bardzo dobrze syci. Dostępny jest w różnych kształtach, czasem barwi się go szpinakiem czy kurkumą. W naszej ofercie znajdziesz:
- konjac w postaci nudli,
- Makaron bezglutenowy z mąki konjac w stylu tajskim,
- klasyczne tagliatelle.
Dodatkową zaletą tego produktu jest szybkie przygotowanie i brak smaku. Ten makaron bowiem pochłania aromaty, możesz go więc bez obaw wrzucić do ulubionej zupy czy sosu.
Zdrowe ryże
Ryż w przeciwieństwie do makaronu jest z natury produktem bezglutenowym. Szybko dostarcza energii, jest lekkostrawny i zawiera sporą ilość witamin z grupy B. Mimo tych zalet często znajduje się na cenzurowanym, co jakiś czas słyszymy o śladach arsenu w ryżu, czy nawet jego plastikowych imitacjach. W świetle tych doniesień najlepiej postawić na zdrowe ryże pochodzące z ekologicznych upraw. Zdrowe ryże występują w takich samych odmianach jak te produkowane komercyjnie:
- fanom kleistych ziarenek polecamy Ryż ARBORIO RISOTTO Bio Planet 500g ekologiczny, dzięki wysokiej zawartości amylopektyn znakomicie nadaje się do włoskiego risotto;
- do gotowania na sypko najlepiej sprawdzi się Biały ryż BASMATI Bio Planet 1kg ekologiczny,
- do deserów natomiast polecamy delikatny w smaku i aromatyczny Ryż JAŚMINOWY BIAŁY Bio Planet 500g ekologiczny lub Ryż EKSPANDOWANY Bio Planet 150 g brązowy ekologiczny.
Prócz klasyfikacji na stopień lepkości ryże dzieli się też na kategorie z uwagi na kolor. Kolor bezpośrednio przekłada się na zawartość błonnika i substancji odżywczych:
a) Ryż brązowy: Ekologiczny ryż BRĄZOWY Bio Planet 500g długoziarnisty bezglutenowy pozbawiony jest twardej łupiny, ale nadal posiada naturalną brązową błonkę bogatą w składniki mineralne jak potas czy magnez. z
b) Mniej popularny ryż czerwony: Ryż CZERWONY Bio Planet 400g pełnoziarnisty ekologiczny jest produktem pełnoziarnistym, bogatym w witaminę E, K, potas, żelazo, cynk, do tego wyróżnia go ciekawy, orzechowy smak. c) Najbardziej wartościowym pod względem odżywczym jest naturalny ryż czarny: Ryż CZARNY Bio Planet 400g pełnoziarnisty ekologiczny. Ryż cesarski, prócz składników obecnych w innych odmianach zawiera też 18 aminokwasów i karoteny.
Jeśli lubisz nietypowe smaki spróbuj ryżu dzikiego Ryż DZIKI Bio Planet 250g ekologiczny Trawa Zizania . Oczywiście wszystkie gatunki pełnoziarniste wymagają dłuższej obróbki termicznej. A jeżeli np. wyrabiasz makarony samodzielnie, zobacz dostępne u nas Mąki i skrobie z gospodarstwa ekologicznego.