Mąki i skrobie
Mąka i skrobia z gospodarstwa ekologicznego
Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. W dobie przemysłowej produkcji żywności jest powszechnie dostępna, jednak to przekłada się na jej jakość. Komercyjna produkcja zbóż skupia się głównie na ilości plonu, masowo stosuje się zatem nawozy, pestycydy, herbicydy i fungicydy. Wszystkie te substancje przenikają do rośliny i kumulują się w nasionach. Na domiar złego w samym procesie przemiału wykorzystuje się wybielacze i preparaty przeciw zbrylaniu. Tak uzyskana mąka nie ma już wile wspólnego z pełnowartościowym produktem. Na szczęście coraz więcej gospodarstw decyduje się na tradycyjną uprawę i jednocześnie stawia na własny przemiał. Mąka z gospodarstwa ekologicznego powstaje często z odmian roślin odporniejszych na choroby, uprawianych bez dodatku chemii, przy zastosowaniu tradycyjnych technik, jak np.: płodozmian, co wyklucza użycie sztucznych nawozów.
Mąki i skrobie z gospodarstw ekologicznych charakteryzują się różnymi właściwościami, wartością odżywczą i smakiem w zależności od typu. Oczywiście powstają nie tylko ze zbóż, ale też z orzechów czy nasion strączkowych. W związku z tym są produktami w pełni wegańskimi. Najpowszechniejsza jest mąka pszenna. Nikomu nie trzeba jej przedstawiać, ani wyjaśniać zastosowania, choć warto zaznaczyć, że mąki bio nie są pozyskiwane z hodowlanej odmiany pszenicy, a tzw. pszenicy pradawnej czyli orkiszu, samopszy lub płaskórki.
Mąka żytnia, o mniejszym indeksie glikemicznym i niższej zwartości glutenu wraca ostatnio do łask z uwagi na popularność chleba na zakwasie. Do tego celu polecamy ekologiczną wersję z pełnego przemiału:
- Ekologiczna mąka ŻYTNIA RAZOWA typ 2000 Bio Planet 1kg.
Jeżeli zależy Ci na uzupełnieniu błonnika w diecie, polecamy:
- mąkę owsianą, np. Ekologiczna mąka OWSIANA Bio Planet 400g wysokobłonnikowa, duża zawartość beta glukanów pozytywnie wpłynie na jelita i wspomoże obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
- jeszcze większa ilość błonnika charakteryzuje mąkę amarantusową, do tego nie zawiera ona glutenu i z uwagi na zawartość egzogennych aminokwasów jest szczególnie polecana weganom: Mąka amarantusowa Bio Planet 400g ekologiczna,
- bezglutenową alternatywą będzie także mąka jaglana Ekologiczna mąka JAGLANA Bio Planet 500g.
Większość mąk z założenia stanowi bogate źródło węglowodanów, tymczasem ostatnie trendy dietetyczne oraz epidemia chorób takich jak cukrzyca typu II nakazują odwrót od tego makroskładnika. W tym przypadku znakomicie sprawdzają się mąki orzechowe. Pozyskiwane z nasion oleistych z natury nie zawierają glutenu, mają niski indeks glikemiczny i sporą dawkę błonnika:
- do słodkich wypieków, budyniów czy naleśników znakomicie sprawdzi się Ekologiczna mąka KOKOSOWA 1,1 kg Big Nature, Zmielone migdały - mąka MIGDAŁOWA Natur Planet 500g lub Mąka KASZTANOWA Bio Planet 250g ekologiczna. Pamiętaj jednak, że chłoną one wodę intensywniej niż tradycyjne produkty, więc czasem trzeba zmodyfikować przepisy. Jeśli jednak boisz się eksperymentów, a zależy Ci na idealnym wypieku, polecamy gotową mieszankę MIESZANKA MĄK do wypieku maślanych ciastek KETO Pięć Przemian 365g bezglutenowa.
Osoby na dietach odchudzających, sportowcy, a w szczególności weganie powinni zapoznać się mąkami wysokobiałkowymi:
- w tej kategorii prym wiedzie mąka konopna bogata w lekkostrawne białka, np.: Ekologiczna mąka KONOPNA Olandia 400g ,
- nie gorzej wypada mąka z ziaren ciecierzycy o charakterystycznym orzechowym posmaku, np.: Ekologiczna mąka z CIECIERZYCY Bio Planet 400g,
- bogatym źródłem aminokwasów jest również mąka z siemienia lnianego - Len mielony Olandia 400g ekologiczny odtłuszczony - zmielone siemię lniane, co więcej, zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika wspierającego śluzówki, perystaltykę i florę jelit. Dzięki niemu posiada też znakomite właściwości zagęszczające.
- identyczne niemal działanie ma guma guar: Ekologiczna GUMA GUAR Bio Planet 600g, wbrew powszechnej opinii w pełni naturalny, wegański polisacharyd używany jako emulgator, zagęstnik i stabilizator.
Osobom, które nie muszą martwić się o zawartość cukrów w posiłkach, ale nie jest im po drodze z glutenem czy dużą koncentracją błonnika, mogą również wypróbować skrobi roślinnych jak:
- Ekologiczna SKROBIA Z MANIOKU Bio Planet 400g tapioka lub
- Ekologiczna SKROBIA KUKURYDZIANA Bio Planet 400g.
Z powodzeniem zastąpią one większość tradycyjnych mąk, nie zmieniając przy tym smaku potraw.
Zobacz też, jakie proponujemy Ekologiczne kasze i kaszki