Ekologiczna GUMA GUAR Bio Planet 600g Błonnik guma guar
Ekologiczna guma guar pozyskiwana jest z bielma nasion rośliny z rodziny bobowatych - Cyamopsis tetragonolobus. Jest neutralna w smaku i zapachu. Doskonale sprawdza się w roli zamiennika żelatyny. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Wykazuje zdolność zagęszczania produktów bez ich wcześniejszego podgrzewania. Poza zagęszczaniem posiada wiele przydatnych właściwości:
- zmniejsza wchłanianie się tłuszczu,
- pomaga uzyskać jednolitą fakturę dania,
- poprawia strukturę ciasta, ułatwiając jego krojenie,
- nadaje miękkość mięsom i kiełbasom,
- zwiększa objętość wypieków.
Poza tym, że błonnik guma guar jest przydatna w kuchni, posiada również walory prozdrowotne: działa jak prebiotyk, pomaga przy zaparciach!
Błonnik guma guar
Cechy produktu:
- bez charakterystycznego smaku i zapachu
- dobrze rozpuszcza się w wodzie (i ciepłej, i zimnej)
- działanie: zagęszcza, stabilizuje, emulguje
- posiada działanie prebiotyczne (ma korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit)
- zaliczana do błonnika pokarmowego
- bez glutenu (w składnikach)
- odpowiedni dla wegan
- z certyfikatem BIO
Składniki: ekologiczna guma guar 100 %.
Sposób użycia:
Należy rozpuścić 1 g gumy guar (1/4 łyżeczki) w 100 g zagęszczanego produktu.
Wartość odżywcza ekologicznej gumy guar: w 100 g produktu
- Wartość energetyczna - 843 kJ/209 kcal
Tłuszcz - 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 1,0 g
w tym cukry - 0,9 g
Błonnik - 88 g
Białko - 5,7 g
Sól - 0 g
Masa netto: 600 g
Przechowywanie: Błonnik gumę guar przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Bio Planet
Produkty z kategorii
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś opinię
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz opinię
Opinia została wysłana
Twoja opinia nie może być wysłana