- -7%
Złote mleko Herbapol 200g Kurkuma Pieprz Imbir Cynamon Goździki
Złote mleko Herbapol to mieszanka w proszku zawierająca kłącze kurkumy, cynamon, goździki i pieprz czarny. Produkt nie zawiera mleka!
Złote mleko w proszku ma w składzie pieprz, dzięki któremu znacząco wzrasta poziom przyswajania kurkuminy z kurkumy.
Złote mleko kurkuma
Cechy produktu:
- nie zawiera mleka - należy je dodać na etapie sporządzania napoju
- wystarczy pić 1 szklankę dziennie
- złote mleko w proszku jest odpowiednie dla wegan
- kraj pochodzenia kurkumy – Indie.
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej 1 szklankę (250ml) mleka lub napoju roślinnego.
2. Do ciepłego mleka wsyp 1 łyżeczkę (2,5g) mieszanki Złote Mleko Herbapol i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj łyżeczkę miodu i ponownie wymieszaj. Smacznego!
Złote mleko Herbapol można dodawać również do kawy, herbaty, czekolady.
Składniki złotego mleka w proszku: Kłącze kurkumy – 70%, kłącze imbiru, cynamon, goździki, pieprz czarny.
Wartość odżywcza w 100g produktu
- Energia 1460kJ/345 kcal.
- Tłuszcz: 3,7g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9g;
- Węglowodany: 69g, w tym cukry: 3,1g;
- Białko: 8,8g;
- Sól: 0,10g.
Waga netto: 200 g
Przechowywanie: Złote mleko z kurkumą przechowuj w zamkniętym opakowaniu, chroń przed wilgocią.
Środki ostrożności: Złote Mleko Herbapol jest ogólnie bezpieczne, kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny spożywać je z umiarem i skonsultować się z lekarzem, zanim włączą je do swojej diety.
Producent: Krakowskie Zakłady Zielarskie "HERBAPOL" w Krakowie SA, ul. Chałupnika 14, 31-464 Kraków; kontakt: 12-411-69-11, e-mail: herbapol@herbapol.krakow.pl
Złote mleko z kurkumy
Złote mleko z kurkumy to tradycyjny napój inspirowany medycyną ajurwedyjską, znany ze swoich właściwości prozdrowotnych. Składniki, takie jak kurkuma, imbir, cynamon, goździki i pieprz czarny, wzajemnie się uzupełniają, co wzmacnia ich działanie. Głównym składnikiem pozostaje jednak kłącze imbiru, którego substancją aktywną jest kurkumina. Charakteryzują ją silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające – pomaga w redukcji stanów zapalnych oraz chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Może wspierać zdrowie stawów, zmniejszać bóle reumatyczne i łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych. Kurkumina wspomaga również układ odpornościowy i trawienie. Kurkumina wchłania się słabo, ale w połączeniu z pieprzem czarnym (zawierającym piperynę) jej biodostępność wzrasta nawet o 2000%.
W proponowanym wyżej produkcie Złote mleko Herbapol znajdują się dodatkowo: imbir, cynamon i goździki:
- imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga trawienie, łagodzi nudności i wzdęcia. Poprawia krążenie krwi i rozgrzewa organizm, co może być pomocne w okresie jesienno-zimowym. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy;
- cynamon wspiera regulację poziomu cukru we krwi, poprawiając wrażliwość na insulinę. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Ma właściwości rozgrzewające, co wspomaga krążenie krwi. Działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym;
- goździki posiadają silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Wspomagają zdrowie jamy ustnej (działanie przeciwbólowe i odkażające). Mogą wspierać układ odpornościowy oraz trawienie, zmniejszając wzdęcia i uczucie ciężkości.
Przepis na złote mleko z kurkumy
Jak przygotować złote mleko?
Składniki:
1 łyżeczka mieszanki złotego mleka
1 szklanka mleka (np. migdałowego, kokosowego lub krowiego)
Opcjonalnie: miód, syrop klonowy lub inny naturalny słodzik.
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj mieszankę i dobrze wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż napój zgęstnieje.
Opcjonalnie dosłodź według smaku.
Produkty z kategorii
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś opinię
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz opinię
Opinia została wysłana
Twoja opinia nie może być wysłana