Nasiona lnu całe - Flos 250g siemię lniane

Indeks Z1029
Marka Flos

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Małe płaskie brązowe nasionka a niosą tak dużo korzyści dla zdrowia! Stanowią bogate źródło kwasu tłuszczowego omega-3: kwasu alfa-linolenowego (ALA). Olej z siemienia lnianego posiada bardzo dobry stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (0,3:1,0).

Zastosowanie całych nasion lnu jest szerokie:
- można je dodawać do wielu potraw (owsianek, koktajli, sałatek),
- można je gotować w celu uzyskania kleistego wywaru - działa osłonowo na błony śluzowe gardła (pomocne przy drapaniu w gardle czy uciążliwym suchym kaszlu) i żołądka, bywają wykorzystywane jako składnik wiążący potrawy.

Spożywanie nasion lnu w różnej postaci (całych lub zmielonych) lub wykorzystywanie ich jako naturalnego kosmetyku na włosy jest bardzo korzystne. Przeczytasz o tym poniżej.

5,46 zł w tym VAT
Ostatnie sztuki w magazynie

Nasiona lnu całe

Cechy produktu:

  • bez glutenu (w składnikach)
  • dobre źródło błonnika i kwasów omega-3
  • najlepsze źródło lignin (fitoestrogenów)
  • właściwości zdrowotne przypisywane nasionom lnu:
    - zwiększają uczucie sytości (pomocny w walce z nadprogramowymi kilogramami),
    - regulują rytm wypróżnień,
    - zmniejszają dolegliwości bólowe związane z IBS,
    - poprawiają kondycję jelit,
    - obniżają cholesterol całkowity i frakcję LDL oraz ciśnienie krwi (przy porcji ok. 30g zmielonego siemienia lnianego dziennie),
    - nawilżają błony śluzowe gardła i chronią błony śluzowe żołądka przed podrażnieniami.

Składniki: całe nasiona lnu (Lini semen) - 100%

Sposób przygotowania całych nasion lnu: Spożywamy w postaci kleiku: Od 1/2 do 1 łyżki nasion lnu zalać 1 szklanką wody (250 ml), gotować łagodnie pod przykryciem, przez 15 minut. Przecedzić lub odlać otrzymany kleik.

Masa netto: 250 g

Przechowywanie: w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed działaniem promieni słonecznych

Producent: Zakład Konfekcjonowania Ziół FLOS, Elżbieta i Jan Głąb spółka jawna, 98-345 Mokrsko 118

Vege
tak
Waga
250 g
Opinie (0)