Afrykańskie masło shea 100% Mohani naturalny afrykański kosmetyk 100g
Cechy produktu:
- masło nierafinowane, bez dodatków i "ulepszaczy"
- ręcznie wytwarzane w Ghanie
- bezpieczne dla skóry atopowej i wrażliwej, nadaje się do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt
- doskonale nawilża i odżywia skórę
- ochrania przed słońcem (UV), deszczem, wiatrem
- wsparcie dla skóry z cellulitem i rozstępami
- zmiękcza, ujędrnia i uelastycznia skórę
- stymuluje produkcję elastyny i kolagenu
- likwiduje suchość naskórka, zapobiega pękaniu skóry pięt, kolan i łokci
- działa antybakteryjnie i antywirusowo
- pomaga przy przebarwieniach skóry dzięki właściwościom depigmentacyjnym
Sposób użycia: stosujemy na mocno przesuszone partie ciała - popękane pięty, szorstkie kolana, łokcie, dłonie. Można stosować jako balsam do ust.
Przy stosowaniu na włosy i skórę głowy: przed myciem lub niewielką ilość na suche końcówki w celu zabezpieczenia przed słońcem, wodą morską lub chlorowaną.
Waga: 100g
Przechowywanie: w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Składniki INCI afrykańskiego masła shea 100% Mohani: Butyrospermum Parkii Fruit Butter - nierafinowane, organiczne masło shea (karite).
Producent: Mohani, Nitai Sp. z o. o., ul. Długa 16B lokal 33, 53-658 Wrocław
Słowniczek:
Katechiny – związki o prozdrowotnym działaniu, których organizm sam nie potrafi wyprodukować, muszą zostać dostarczone z zewnątrz, w diecie lub aplikowane na skórę w postaci kosmetyku. W zastosowaniu kosmetycznym wykazują działanie antybakteryjne, antywirusowe, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze. Występują w kakao, maśle shea (shea butter), zielonej herbacie, czerwonym winie, skórkach owoców i warzywach.
Fitosterole - są to związki obecne w roślinach, występują w orzechach, nasionach, warzywach i owocach, dla kosmetyki cennym źródłem są oleje roślinne. Wzmacniają barierę naskórka, działają jak emolienty, zatrzymując utratę wody przez skórę. Wykazują działanie ochronne i nawilżające.
Alantoina – substancja naturalna, pochodna kwasu moczowego występująca w roślinach. Szczególnie bogate w alantoinę są w korzenie fasoli, soi oraz korzeń i liście żywokostu. Obecna jest także w ryżu, pszenicy i roślinach strączkowych. Alantoina stanowi wartościowy składnik masła shea, kremów czy balsamów. Szczególnie zainteresować się nią powinny osoby ze skórą wrażliwą, ponieważ zmniejsza zaczerwienienie, łagodzi pieczenie, przyspiesza gojenie otarć naskórka, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzeń skórnych. Wykazuje działanie regenerujące, wygładzające. Nawilża i zmiękcza skórę.
Witamina F – tworzą ją niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - kwas arachidonowy, ALA czyli kwas alfa-linolenowy Omega-3 oraz LA czyli kwas linolowy Omega-6. Witaminę F znaleźć ją można w orzechach, pestkach i kiełkach roślin. Jako naturalny, organiczny, bezpieczny i wartościowy składnik jest chętnie dodawana do kosmetyków, zaś w wielu z nich występuje naturalnie (masło shea). Działa kojąco i regenerująco na skórę, chroni przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych (wiatr, mróz), zapobiega starzeniu skóry, wpływa na działanie gruczołów łojowych, łagodzi zmiany trądzikowe.
Parametry
Postać kosmetyku: | masło |
Vege: | tak |
Waga: | 100 g |
16 innych produktów w tej samej kategorii:
KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT, KUPILI TEŻ