Żywy OCET JABŁKOWY Złote Jabłuszko Bio-Las 700 ml

Indeks Z1595
Marka Biolas

Żywy ocet jabłkowy produkowany jest poprzez poddanie fermentacji pulpy jabłkowej - powstałej z rozdrobnienia całych owoców - bez użycia drożdży. Pulpę zalewa się wodą i pozostawia w otwartych kadziach na kilka lub kilkanaście tygodni natleniając ją. W tym czasie rozpoczyna się krótka fermentacja alkoholowa, która następnie za sprawą mikroskopijnych organizmów, grzybów i bakterii przechodzi w fermentację octową. Po procesie fermentacji octowej zawartość alkoholu obniża się do około 0,2%.

Do produkcji używane są  soczyste i aromatyczne gatunki jabłek, np.: champion, złota reneta, szara reneta, koksa pomarańczowa, antonówka, malinówka - odmiany, które rosną w sadzie producenta.

19,98 zł w tym VAT

Ocet jabłkowy żywy

Cechy produktu:

  • niefiltrowany
  • niepasteryzowany
  • niesiarkowany
  • powstaje z całych jabłek (miąższu, skórki, gniazd nasiennych i samych nasion), dzięki czemu zawiera pełnowartościowe prozdrowotne składniki
  • naturalna fermentacja
  • zawiera żywe kultury bakterii, aktywne enzymy
  • bez siarczynów, bez konserwantów, bez przeciwutleniaczy, bez barwników
  • polska produkcja
  • wysoka jakość produktu, o której świadczy:
    - naturalna mętność produktu,
    - osad owocowy,
    - biały korek (matka octowa) lub zawiesina
  • zastosowanie żywego octu jabłkowego:
    - do picia,
    - do potraw,
    - do przetworów,
    - do dbania o zdrową skórę.

Składniki: żywy ocet jabłkowy

Proponowane przez producenta sposoby użycia:

1. Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, wzdęcia, niestrawności, zgaga: 5 minut przed posiłkiem wypić 2 łyżki octu rozcieńczone w ¼ szklanki wody.
2. Biegunka i ból brzucha: rozpuszczamy 2 łyżki octu w 1 szklance wody i wypijamy małymi łykami. Powtarzamy kilka razy w ciągu dnia.
3. Przy antybiotykoterapii i po niej, aby odbudować florę bakteryjną jelit: wypijamy 2 łyżki rozcieńczone w ¼ szklanki wody trzy razy dziennie - rano na czczo i przed kolejnymi posiłkami.
4. Wrzody żołądka, nadżerki:zacząć od mniejszej dawki octu i jednocześnie nawadniając  organizm (2 litrów wody z odrobiną soli himalajskiej lub kamiennej dziennie). Gdyby przy piciu octu występował ból, można przed wypiciem octu wypić ½ szklanki maceratu z prawoślazu lekarskiego (macerować na zimno 1 łyżkę ziół w 1 szklance chłodnej wody).
5. Power-drinki na lato: 1 łyżką octu na jedną szklankę gazowanej lub niegazowanej wody, dodać listek melisy lub mięty i ewentualnie trochę miodu.
6. Ukąszenia, stłuczenia, obrzęki: przyłożyć na zaognione miejsce gaźnik nasączony octem. Zmieniać kilkakrotnie w ciągu dnia.
7. Tonik na twarz: można codziennie używać rozcieńczonego octu 1:1 z wodą  jako toniku do przemywań twarzy i dekoltu.
8. Stany zapalne skóry, wysypki: można przemywać octem tym razem nierozcieńczonym.
9. Potliwość stóp: możemy kilka razy w tygodniu moczyć je w wodzie z dodatkiem octu i wywaru ze skrzypu.
10. Łupież: płuczemy głowę wodą z octem.

Pojemność: 700 ml

Przechowywanie: Ocet jabłkowy żywy przechowuj w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Uwaga: na etykiecie podana jest jedynie data butelkowania nie data przydatności do spożycia. Ocet jest produktem bezterminowym i zachowuje przydatność konsumpcyjną nawet kilka lat.

Producent: Gospodarstwo rolno-szkółkarskie Bio-Las Joanna i Tomasz Kardynia, ul. Łaz 3 66-003 Zabór; kontakt: +48 505 148 559, https://biolas.pl/contact/

Pojemność
700 ml
Vege
tak
Opinie (0)